Op de eerste foto is de groep op pad naar een locatie waar gekeken kon worden naar de bodemopbouw. De tweede foto is vlak bij deze locatie genomen, het is een gebied dat deel uit maakt van een watersysteem dat begint bij de uiterwaarden van de IJssel dat vervolgens veranderd in een overgangsgebied met veel bos om dan weer over te gaan in een hooggelegen heidegebied. Dit heide gebied bestaat voornamelijk uit opgestoven zand waar uiteindelijk heide op is gaan groeien (zichtbaar op de tweede foto). Het heidegebied ligt erg hoog, op ongeveer 70m +NAP. Dit maakt het tot een erg droog gebied waar weinig wil groeien. Water dat hier valt trekt gelijk de bodem in en gaat via het grondwater richting de grote rivieren.
Een woonwijk waar op een moderne manier met regenwater wordt omgegaan. Hier wordt regenwater niet geloosd op de riolering maar apart opgevangen in een waterpartij zoals op de bovenstaande foto te zien is. Van daar uit kan het water rustig de bodem in zakken waar het vervolgens via het grondwater getransporteerd wordt richting de IJssel.
Een oude watermolen, het leuke van dit gebied is het vele hoogteverschil. Dit zorgt er voor dat er op veel plaatsen beekjes vormen die best wel hard stromen. Hier werd daar vroeger dankbaar gebruik van gemaakt zoals hier op de bovenstaande afbeelding te zien is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten